Ca părinți, gonim prin viață mai repede ca niciodată. Sarcinile administrative vin una după cealaltă. Fiecare moment de tăcere este anulat de un țipăt, chiuit sau solicitare. Nu mai există goluri. Spontaneitatea este redusă de o agendă făcută cu luni înainte. Nu mai avem timp să reflectăm, dar periodic viața ne aruncă provocări care ne pun la colț. Relaxarea este limitată la odihnă.

Avem norocul de a avea niște copii rebeli. Or fi prin natura lor sau sunt prin opoziție cu noi? Aceasta este una dintre întrebările pe care viața ne-a aruncat-o recent la fileu. Este oare nevoia noastră de control? De a păstra totul într-un tipar? Așteptările ca ziua să aibă un anumit curs? Ca ei să fie într-un anume fel? Se luptă oare cu noi? Să se elibereze de energia noastră? De părerile noastre?

Rațional, nu vreau să le impun ceva sau să fie cineva pentru mine, dar copilul îi capabil să pătrundă dincolo de logica minții mele. El trăiește în atmosfera emoțională sau energetică pe care noi doi, părinții lui, o emitem în jurul. El trăiește în inconștientul nostru.

Copiii sunt ca peștișorii în apă, înotând în atmosfera emoțională a familiei, fără să fie conștienți de ea și fără să-și imagineze că poate fi altfel, spune Oana Moraru, mentorul educațional care ghidează pașii Sofiei la grădiniță.

Prind întrebările din aer, dar în secunda următoare un copil vrea urgent la baie și fug. Răspunsurile se cer aflate, dar rămân într-un program incert pe care îl voi face odată. Am timp. Într-o zi, după ce toate vor fi puse la locul lor.

Dar viața nu-ți oferă liniștea, dacă tu nu o ai în interior. Fug la grădiniță să iau un copil și sunt curioasă cum s-a adaptat mica mea catâriță regulilor. Surpriză! Nu s-a conformat, îmi spune Oana Moraru cu răbdare:

  • Sofia este un univers în sine. Energică, puternică, dar face numai ceea ce consideră ea, indiferent de ceea ce se întâmplă în jur.
  • Da, știu. Noi n-am prea reușit să-i impunem ceva. Sincer, în afară de limitele de siguranță, nici nu ne-am propus să-i impunem prea multe limite.

Deodată povestea se schimbă și Oana întreabă:

  • Dar voi cum stați cu limitele? Cum navigați printre normele societății? Ce părere aveți despre reguli?

Primesc întrebarea și o rumeg în drum spre casă. Noi doi cum stăm cu regulile? Eeeh? Evident, le-am ocolit toată viața amândoi. Profesional și personal suntem niște povești neconforme cu majoritatea normelor sociale. Și acum ce facem? Că viața ne oferă un copil aliniat cu principiile casei. Râd ațâțată de ironia sorții și îmi propun să sondez mai adânc aspectul cândva.

S-au adunat multe de clarificat în anii care au trecut. Simt cum mă gâtuie bagajul. De unde să mai iau energie să le tranșez? Timp? Cum? Când? Mi-aș dori să pot plânge pentru tot. Tot ceea ce nu sunt capabilă și probabil nu voi mai fi vreodată. Mă simt deznădăjduită. Atâta pot. Insuficient este. Dar dacâ doar atât pot!? Inspir, expir. A trecut momentul, am mai luat o gură de putere. Nu-mi permit să pot doar atât. Pentru ei, pentru mine, pentru noi, am nevoie să mai fac un pas înainte în mine.

Ar putea să rămână așa, neclarificate sau parțial tranșate, dar viața nu-ți oferă de fel “neșansa” asta. Rănile tale se reflectă asupra copiilor; relația nevindecată cu mamă va prinde viață în relația cu fetele; incapacitatea de a ne opri va goni copiii, care-și doresc să adulmece clipa; stilul nostru de a provoca normele sociale va răbufni când sunt normele noastre ignorate; neclaritatea noastră se va reflecta în inconsecvența ghidajului nostru ca părinți și tot așa.

Pentru noi a venit vremea să luăm o pauză. Și nu una la un pahar de vin roșu, legănați de o muzică în surdină, ci una în liniștea minții noastre într-un Retreat de Mindfulness la poalele munților. Weekend-ul acesta va fi unul dedicat meditației, introspecției, tăcerii și acțiunilor conștiente. Oprim motoarele, pentru a ne uita adânc în noi și atent unul la celălalt, pentru ca, poate, fiecare clipă în care suntem conectați la noi înșine va fi o clipă în care ne conectăm la copiii noștri.

Foto – Cristina Gottardi @ Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *