Acum cinci ani eram într-un retreat în Burma, la Shwe Oo Min Dhamma Sukha Forest Center, când am cunoscut-o pe Fran. De luni de zile îmi tot testam limitele, mergeam dintr-un loc în altul căutându-mă și îmbrâțișând inspirația și invățăturile vieții sub orice formă mi-erau oferite. Fran era într-o căutare similară, dar poate mai curajoasă decât a mea sau poate doar mai nesăbuită. Dar cine poate spune?! Îmbrăcase roba călugăriei înainte de a fi pregătită și acum, ghidată de Sayadaw u Tejaniya, profesorul nostru de meditație, recunoscut pentru înțelegerea provocărilor omului modern de a integra practica meditației, își regăsea treptat ritmul pierdut.

În rochie neagră, din catifea, scurtă, mulată și … neepilată

Avea biscuiți, o marfă rară în mânăstire, iar eu tânjeam uneori după micile plăceri lăsate afară, așa că ne-am împrietenit. Într-o zi mi-a arătat o fotografie cu ea având părul lung, bogat, o rochie neagră din catifea, scurtă, mulată. Și surpriză, era complet neepilată. Un păr negru, des, se afișa ostentativ pe picioare și la axile.

Pentru un moment m-am blocat. Scurtcircuit. Imaginea îmi atinsese o coardă sensbilă. Mintea lupta să înțeleagă nesăbuința asta. Ea mi-a surprins privirea și mi-a povestit râzând că susținea crearea unor diferite etaloane pentru frumusețe, că i se părea nedrept faptul că femeile nu sunt acceptate așa cum sunt ele în mod natural și sunt forțate de normele sociale să se supună unor chinuri inutile. Așa că alegea ținute cât mai extravagante menite să atragă privirile și ieșea în lume pentru a-și susține punctul de vedere. Shock and awe!

Sunt senzuală, feminină, numai fără păr pe picioare … se pare că-i credința mea limitativă

Înțelegeam. Îi admiram curajul. Și eu aș fi dorit libertate totală pentru femei, dar eram incapabilă să mă eliberez pe mine însămi. Aici era limita mea, limita feminității în percepția mea.  Fran mi-a ținut o oglindă frustă în care eram doar o altă sclavă a canoanelor sociale. Cu mult timp în urmă declarasem război oricărui fir de păr nedorit de pe corp și chiar și în mânăstire găsisem timp să-mi urmăresc rutina. Și, surpriză, acolo era ea, zâmbind jucăuș, de un non-conformism pe care eu nu puteam decât să-l visez.

Mi-a arătat gratiile cuștii mele, dar n-am reușit să ies din ea

Mai târziu am aflat că există o întreagă mișcare socială care militează pentru îndepărtarea standardelor diferite pentru sexe. De exemplu, este o imagine naturală să vezi un bărbat bărbierându-se, dar să vezi o femeie folosind aparatul de ras pentru a-și îndepărta părul de pe picioare, este tabu. The Scene este un spațiu unde standardele sunt puse la zid și libertatea de expresie este cu adevărat liberă. Multe femei temerare lovesc din plin miturile sociale adoptând un stil de viață diferit.

Susțin mesajul lor transmițându-l mai departe, sperând că alte femei mai curajoase decât mine pot să creeze o lume diferită pentru copiii noștri, în care vor avea libertatea să se manifeste exact așa cum sunt fără a simți stigma judecăților de valoare.

 

Foto: Destiny Moreno, 17, și-a vopsit părul axilar ca parte a unei declarații. Video-ul în care și-a prezentat noul look a avut mai mult de 264.000 de vizualizări pe YouTube. Credit Ruth Fremson/The New York Times

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *