Când în viața de cuplu, carierei, hobby-urilor, li se adaugă și copiii, haosul își face treptat loc. Ambii sunt solicitați în diferite direcții și se intersectează uneori numai pentru a-și transmite detalii organizatorice sau a-și sincroniza agendele. Cuplu este pe locul doi și pare normal să fie așa date fiind solicitările. Mai devreme sau mai târziu însă începem să ne simțim deconectați, străini, observăm cum apar discuții în contradictoriu din nimicuri. O atmosferă generală apăsătoare plutește în casă. Nu ne mai încărcăm bateriile, așa că ne simțim obosiți, simțim că facem numai ce este de făcut și mai puțin ceea ce ne face plăcere. Îl convocăm pe celălalt pentru a discuta sau ne stabilim întâlniri în doi, dar reconectarea pare dificilă, efortul de a fi cu omul din fața noastră știrbește din dorință. Ne amintim cu nostalgie că odată lucrurile curgeau și ne întrebăm cu o urmă de tristețe ce s-a întâmplat cu noi.

Ceva se întamplă cu noi

Trec zorii fără noi

Când iubim puțin

Trupuri pline cu oameni goi

Într-o vară în declin

Uneori avem impresia că trebuie să facem ceva extraordinar pentru a ne armoniza, că ne-am pierdut unul de celălalt, când, de fapt, răspunsul este în lucrurile mărunte, simple.

Unde ne uităm? La ritualurile noastre.

Conform psihologului Stan Tatkin, unul dintre ritualurile magice pentru un cuplu este cel de somn. În calitate de terapeut de cuplu, acesta a observat că partenerii care își fac planuri să se întâlnească seara în pat sau să se ducă la culcare în același timp și care de obicei se trezesc împreună susțin că au o relație mult mai satisfăcătoare decât alte cupluri. Nopțile, chiar dacă lipsite de pasiune sau nebunie, sunt unul dintre elementele care ne țin sudați. Când acestea dispar, pentru că apare un copil care doarme între noi, dorința de a ne extinde programul de lucru seara târziu și de a-l relua dimineața devreme înainte ca celălalt să adoarmă sau să se trezească, când ritualurile noastre de somn sunt acoperite de ritualurile de somn cu copiii, ceva din esența noastră se pierde.

Unul dintre cuplurile pe care psihologul le folosește pentru a exemplifica are un orar diferit de somn, iar după o vreme partenerii mărturisesc că:

“Au devenit nemulțumiți unul de altul. Amândoi dau vina pentru insatisfacția lor pe copii, pe munca lor și pe necazurile financiare. Noah a devenit tot mai deprimat și mai anxios, iar Isabela constant mai iritată. Niciunul nu consideră o problemă faptul că nu sunt împreună la culcare și la trezire. Și cu toate acestea, amândoi se plâng de lipsa de energie, lipsa puterii și de un sentiment crescând de nemulțumire față de căsnicia lor.”

În acest caz, sentimentele de abandon și nesiguranță trăite la vederea patului gol îi afectează în mod inconștient pe ambii. Pe de altă parte, orarul diferit le știrbește oportunitatea de a se conecta fizic, iar ritmul alert cotidian nu le-o mai oferă.

Să testăm noi înșine

Poate părea incredibil că ceva atât de simplu poate reuni cuplul, dar tocmai pentru că este atât de simplu, putem rapid să încercăm. Știu că sunt multe impedimente când trebuie culcat copilul, ți-ai rezervat diminețile să lucrezi și serile să te topești în fața televizorului, dar nu-i nevoie decât să te întorci la ceea ce-i important pentru tine și soluțiile apar. O săptămână pentru aterizări seara la somn și decolări din pat creative recomandă terapeutul și beneficiile se vor evidenția singure.

Despărțirile și întâlnirile

Decolările din relație pentru a merge la serviciu, școală, delegații sau reîntoarcerile acasă, reîntâlnirea cu partenerul, chiar și după plecări de scurtă durată, sunt alte ritualuri excelente pentru a reconsolida apropierea. Avem timp pentru ele, sunt posibile în programul nostru? Da. Salutul partenerului, îmbrățișarea, sărutul, înainte de a face orice altă activitate este momentul în care ne racordăm emoțional la celălalt. Acesta are nevoie de o atingere autentică, conștientă, nu o privire fugară sau o îmbrățișare bifată. Astfel, se va forma baza pentru interacțiunea viitoare, care poate fi una armonioasă sau una conflictuală, tocmai pentru că nu am oferit timp să luăm pulsul celuilalt. La fel plecările pot fi privite drept lansări din cuib, spațiul nostru de liniște și armonie, însoțiți de atingerea iubitului nostru.

Acestea sunt două tipuri de ritualuri care își pot face rapid loc în programul nostru și conform cercetărilor dețin un rol esențial în relație. Însă diversitatea dă unicitate relațiilor. Ține de noi să găsim ritualuri care ne reprezintă și sunt ușor de pus în practică.

Idei la o primă mână:

 • 5 minute de privit ochi în ochi zilnic, fără a spune nimic, doar a fi prezenți
 • Micul dejun împreună
 • O seară pe săptămână petrecută în doi
 • Diminețile când rămânem în pat pentru sex
 • Exprimarea emoțiilor sau recunoștinței față de partener înainte de culcare (într-o seară anume sau toate)
 • Practica unei activități în doi – meditație, yoga, tenis, plimbări cu bicicleta etc.
 • Discuții săptămânale despre noi, într-o anume zi
 • Mesaje spontane cu ce faci în acel moment și ce ai dori să faci
 • Celebrarea zilei – ce-i în ea și putem aprecia
 • Citim aceeași carte sau explorăm un subiect comun și împărtășim ceea ce aflăm
 • Ne reamintim unul altuia ce simțim pentru el – seara, dimineața, prin mesaje, constant.
 • Băile cu spumă

Unele ritualuri sunt scurte, necesită numai câteva minute și își pot găsi rapid loc. Altele, pot fi elaborate, în funcție de programul nostru. De reținut este că acestea sunt ritualuri, nu activități pe care le facem uneori. Sigur pe unele dintre ele le-ați testat și vă amintiți cu plăcere de ele. Unde au dispărut vă întrebați? Sunt tot aici. Ne este la îndemână să le reactivăm. Pe măsură ce le practicăm ele vor deveni parte din noi. Vor veni sau reveni de la sine. Important este să observăm ce ne place, ce putem și când putem face. Fiecare poate propune unul-două ritualuri pe care și le-ar dori pentru începutul drumului.

Liber la explorare!

Copyright foto: www.funonline.in

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *