Când am aflat că sunt însărcinată pentru a doua oară, m-am temut cumplit că nu voi fi capabilă să iubesc în acelaşi fel complet, integru, miraculos, din nou. Că cel de-al doilea copil va simţi înşelăciunea şi va călca prin viaţă marcat de lipsa acelei iubiri de nezdruncinat pe care mamele o oferă fără să ceară nimic la schimb.

Am încercat să o cultiv în mine, să o caut, să o produc cumva. Nimic n-a funcţionat. Teama m-a urmărit întreaga sarcină ca un virus. Am primit experienţa primului copil cu ochii mari şi inima larg deschisă. Am trăit-o clipă de clipă, ancorată în prezent, fără să încetez să mă minunez. O experienţă rotundă, care, în mintea mea, nu necesita completări sau aprofundări. Era toată. Întreagă. Completă. Experienţa maternităţii în plinătatea ei.

Şi totuşi, viaţa hotărâse să fiu din nou mamă. Să trec încă o dată prin experienţa sarcinii şi a naşterii. De această dată mai conştient, mai detaşat, mai matur. Iar la finalul celor nouă luni să plec acasă cu un suflet proaspăt care mă alesese să-i fiu mamă, deşi eu mă îndoiam că mai pot să mă ofer în aceeaşi măsură. Mai mult. Viaţa îmi oferise şansa să mă reinventez, să plec acasă o altă femeie.

Teama a fost redusă la tăcere când o mică creatură a fost aşezată pe burta mea, a tras un ţipăt puternic de a răsunat sala şi a tăcut când am înconjurat-o. M-a recunoscut şi am recunoscut-o. Iubirea, aşa cum n-o întâlnisem niciodată, a început să curgă de la una către cealaltă. Completă, din nou. Integră. Miraculoasă. Dar diferită.

Într-o clipă am crescut cum nu-mi imaginam că-i posibil. Mi-am privit soţul fără să fiu capabilă să-i spun ceva, cum se transforma alături de mine. Am păşit împreună într-o nouă etapă a vieţii noastre. Tot noi, dar alţii.

Aşa că nu-mi iubesc la fel copiii. Nu pot măsura ce simt pe nicio scară, a intensităţii sau a mărimii. Nu pot compara ceea ce simt, pentru că raţiunea sau reperele exacte nu-şi au locul aici. N-o să le spun vreodată că-i iubesc la fel sau că sunt la fel pentru mine, pentru c-aş minţi. Fiecare dintre ei este totul în fiecare clipă şi pentru fiecare dintre ei sunt altă mamă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *