O cunoașteți, cu siguranță, teama care se declanșeză brusc, că ceva sau cineva îi va face un rău iremediabil copilului, iar viitorul îi va fi categoric compromis. Bunicul, care poate bea un pahar în plus, îi va servi peste ani ca model. Vecinul, care lovește animalele, îl va traumatiza. Hrana, uneori nu cea mai sănătoasă, îi va distruge sănătatea sau îi va compromite sistemul imunitar. Televizorul, în fața căruia stă uneori hipnotizat, îi va afecta nociv dezvoltarea. Divorțul, prin care a trecut, îi va provoca răni de nereparat. Acea palmă la fund, pe care într-un moment de neputință, i-ai dat-o. Lista este diferită pentru fiecare părinte, dar cu toții detectăm pericolele pentru siguranța emoțională și fizică a copiilor noștri, iar panica începe să ne gâtuie.

Viața nu-i o bulă de bine și frumos

Da, vrem ce-i mai bun pentru copii. Cu toate astea, ce-i mai confortabil, sănătos, atent, blând, bun, nu este și cel mai bun pentru dezvoltarea lui. Acele provocări, poate chiar dificultăți sau traume, pe care le depășește prin forța lui, îi vor fi maeștrii mult superior unei cești de cacao băută sub păturică.

Studiile au demonstrat că tinerii de succes nu sunt neapărat cei care au urmat cele mai bune școli, sunt însă cei care au făcut față cu brio celor mai multe provăcări. Rolul nostru, ca părinți, nu este să măturăm firele de praf din fața lor, ci să fim disponibili și prezenți pentru a le oferi ajutorul atunci când și-au epuizat resursele proprii.

Plasa de siguranță

Vor întâlni prieteni dezamăgitori, școli competitive, profesori agresivi, iubiți înșelători, părinți obosiți, depășiți de situație uneori, lipsuri de bani, de timp sau de energie. Pentru că viața le cuprinde pe toate în egală măsură.

Poate, pentru o vreme, competitivitatea acerbă a școlii îi va sufoca. Le va cere să producă, să demonstreze, să stingă flacăra altor copii, pentru a lumina mai tare a lor. Testele spontane le pot declanșa un comportament anxios. Acasă însă îi putem lăsa să pice în siguranță. Aici le umplem rezervorul emoțional. Sunt văzuți, acceptați pentru ceea ce sunt. Își încarcă bateriile într-un ritm lent. Sunt perfecți așa cum sunt. Prin comparație, vor observa ritmuri, cerințe, gândiri diferite și vor alege singuri dacă se lasă conduși, absorbiți de un anumit tipar sau se detașează urmându-și nestingheriți drumul.

Va veni o vreme când anturajul îi va influența. Cu siguranță, etapa adolescenței îi va purta într-o continuă explorare, poate chiar și a unui comportament extrem, uneori periculos. Anturajul le va fi partener de nebunii. Deși speriați de ceea ce li se poate întâmpla, nu avem decât să avem încredere că am crescut un copil capabil să discearnă și să intervenim acolo unde simțim că este cu adevărat în pericol. Este o etapă de care au nevoie pentru consolidarea independenței și fundamentarea personalității. O etapă în care ies de sub umbrela părintească și se așează pe picioarele lor.

Rămânem în joc

Puși în fața acestei nebuloase, numită viață, vor lua deciziile lor. Uneori nu vom fi de acord, poate chiar vom simți nevoia să punem limite, să dăm ultimatumuri pentru a bloca viitorul care se întrevede.

Dacă la trei ani ne temem pentru siguranța lor și vom pune categoric niște limite părintești de supraviețuire, la 12 ani vom deveni ghizi la nevoie, iar la 18 ani vom fi confidenți. Treptat, de-a lungul anilor, rolul nostru este să facem câte un pas în spate pentru a le lăsa spațiu să exploreze. Pot să dea dea greș sau să sufere, dacă aleg să o facă. Ce ne dorim însă este să fim parte din povestea lor. Să ne spună prin ce trec, să ne consulte când au nevoie, să ne ceară ajutorul, știind că nu vor fi judecați și nici nu vom încerca să intervenim împotriva voinței lor.

Adevărul este că ne vom teme mereu, dar vom încerca să o facem cu măsură, iar ei își vor urma drumul. Nu știm ce formă va căpăta viața lor, așa că singurul lucru pe care îl putem face este să avem încredere că primesc ceea ce este util evoluției lor.

Credit foto –  Lubomirkin @ Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *