Rulăm cu toții pe modulul distracție. Căutăm clipă de clipă alte modalități de a ne distrage de la noi înșine, de la ceea ce nu ne place, de la plictiseală, disconfort; de la liniștea care invariabil se strecoară atunci când apare chiar cea mai mică pauză; de la singurătatea care ne sufocă în ciuda programului aglomerat; de la tăcerea care este un mare inconvenient în discuții sau în relații. Așa că, Distracție este adevăratul cuvânt al zilei, nu introspecție, prezență, disciplină mentală, nu mindfulness.

Două minute de tăcere sunt suficiente pentru a o lua razna. Mâna se mișcă din reflex către telecomandă sau telefon pentru a umple rapid golul. Dacă nu le avem la îndemână, ne mișcăm haotic, aparent necesar de ocupați. În oglindă, tot două minute de atenție conștientă asupra partenerului sau copilului pot creea un nivel de intimitate amețitor, dincolo de care subit îi înțelegem. Știm de ce au zis sau au făcut acel lucru. Îi iertăm, ne vindecăm. Îi vedem. Aceleași două minute sunt suficiente pentru a opri acest film al cărui protagonist te crezi, pentru a te vedea așa cum niciodată nu ai reușit, cu drumul tău autentic.

În acel moment, conectat la eternitate, armonie, statornicie sau adevăr – numește cum vrei acea stâncă de neclintit – îți vezi filmul vieții rulând în fața ta. O scânteie a unei secunde în timpul eternității. Poți să-l oprești. Să schimbi canalul. Să dai mai încet sonorul. Ca tine, milioane de oameni se trezesc zilnic din acest film numit realitate, dar nu pot fi crezuți. Cum ar putea fi? Cum ai putea crede că există un alt oraș, când toată viața ai locuit numai în acesta?! N-ai văzut pe nimeni din altul venind. N-ai auzit decât povești, pe care ai ales să nu le crezi, pentru că erau acoperite de misticism și tradiție.

Acești oameni îți spun însă cum au ajuns în acel oraș. Nu-i nimic complicat. Ba chiar este atât de simplu că pare incredibil. Dar drumul este total în afara zonei tale de confort. Ți-ai creat treptat această realitate de o viață întreagă. Ai investit tot ce ai în ea: visuri, timp, emoții, bani, idei. Nu te-ai întrebat nicio clipă, pentru că altfel n-ai mai fi putut să-ți joci propriul rol atât de bine. Și, totuși, astăzi cineva îți spune că te-ai luat prea în serios, că puteai din când în când să schimbi rolul…dacă voiai. Și îți mai dă și o cale să experimentezi singur.

Această metodă este Mindfulness-ul, o construcție a omului modern. Spiritualitatea din afara dogmelor, ritualurilor sau filozofiilor. Metoda a apărut de mii de ani, dar limba ei este veche, înglodată în tradiții pe care nu mai poți să le rumegi, acoperită de rănile a milioane de interese și ego-uri. Așa că astăzi a fost dezbrăcată de tot ce nu mai poate tolera omul deferit unui altui adevăr, cel al științei. A fost supusă probelor lui și a ieșit la liman cu date exacte. Funcționează. Și dacă nu funcționează pentru a vedea realitatea ca pe un film, pentru că este un scop absurd pentru majoritatea, cu siguranță funcționează să ne elibereze de stres, să ne ajute să schimbăm perspectiva, să facem față suferinței sau să creăm relații împlinitoare.

Vă provoc să citiți o poveste a unui tânăr, Viggo Johansen, care a ales să se oprească din goana distracțiilor și să asculte tăcerea propriei minții. Ce a găsit? Nu vă divulg. Dar, cu sprijinul Violetei Stravrositu, pe care povestea a inspirat-o suficient să-și dedice timpul pentru a o aduce din limba norvegiană în română, vă pun la dispoziție un exemplar din Mindfulness – Arta de trăi Liniștea interioară. Pentru că nu am decât o singură carte, vă rog să-mi răspundeți unei întrebări până pe 13 octombrie 2017 : De ce vrei să citești despre drumul explorării Mindfulness-ului al lui Vigggo? Alegerea o voi face aleator, pentru a nu nedreptăți pe cineva.

PS – Mai am una de împrumut.

Foto – Ishan @seefromthesky @Unsplash

This Post Has 13 Comments

 1. Alexandra

  Pe ultima suta de metri, imi incerc si eu norocul :). Cartea poate m-ar ajuta sa incep sa practic constant mindfulness. Imi tot propun sa fac asta, dar nu reusesc si sper sa gasesc inspiratie, motivare, liniste, cu ajutorul ei. Chiar ar veni intr-un moment in care tot incerc sa fac liniste in mintea mea 🙂

 2. Andra Stoica

  In ultima vreme parca sunt total pe langa…cu toate..
  Simt ca imi lipseste concentrarea, atentia..eu..parca nu ma regasesc. Probabil oboseala si rutina zilnica mi-au creat starea aceasta.. dar planuiesc sa imi revin, sa dau restart si sa o iau de la început, sa ma pot bucura de viață si de familia mea! Sigur in aceasta carte voi gasi solutia!

 3. Ioana Andreea

  Cartile sunt suflul cel mai frumos pentru a ne regasi, a ne reseta, a ne reconecta la linistea din noi… Iar „drumurile” interioare, intai se citesc, apoi se parcurg… Asta ar fi inspiratia pentru aceasta carte! 🙂

 4. Mariana P

  Toti ne dorim echilibru, dar putini reusim sa il aducem in vietile noastre. Incerc sa imi reorganizez viata si cred ca aceasta carte ofera o parte din raspunsurile de care am nevoie.

 5. Andreea

  In ultimii ani de multe ori mi-am spus: ia-o mai incet, nu mai gândi totul inainte, parca esti in priza la 380 V. Tare curioasa sunt cum e mindfullness-ul.

 6. Laura V

  Mindfulness-ul, ca si practica, poate parea uneori intimidant si inaccesibil, mai ales atunci cand nu ai exercitiu in a-l practica. De aceea prefer cartile care ma conecteaza cu experienta altor persoane, pentru ca cel mai adesea gasesc puncte comune unde rezonez cu ele si asimilez mai usor concepte si practici noi. Asadar astept cu drag sa citesc cartea recomandata de tine.
  Spor la scris!

 7. Amalia

  Mă interesează cartea și conceptul pentru că am făcut de curând niște schimbări radicale în viața mea profesionala, schimbări pe care nu mă credeam capabilă să le fac. Ele au adus o altă perspectiva asupra mea si asupra reactiilor mele in viața socială și în familie. Am tras concluzia că este doar un început și că vreau să explorez mai mult pentru că am observat că orice schimbare trebuie întreținută, altfel ne întoarcem de unde am plecat.

 8. Rodica Granpier

  Interesanta carte,mi-ar placea foarte mult sa citesc aceasta carte,poate pentru ca vreau sa vad cum este celalat oras 🙂 ,la 46 de ani caut inca lucruri noi 🙂

 9. Laura

  Am auzit de multe ori de mindfullness însă mie îmi vine foarte greu să-l practic. Mintea mea e mereu în mişcare, nu stă pe loc deloc şi mereu e înaintea prezentului. Cred că şi mindfullnessul e ceva ce se exersează în timp, dar nu mi-am făcut niciodată o prioritate din asta. Chiar sunt curioasă de ce scrie în carte!

 10. Carmen

  Eu am.o viață incredibil de agitată/aglomerată pentru că îmi planific mereu mai mult decât pot duce. Poate că acestă carte m-ar aduce puțin cu picioarele pe pământ și m-am mai scoate din priză. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *