Sunt un specimen ciudat, știu. De fiecare dată când intru într-o biblioteca mă simt la întâlnire cu marii maeștrii ai literaturii, gata să-mi împărtășească trăirile lor cele mai intime, care mă poartă prin lumi de poveste, mă sprijină să mă descopăr și să mă reinventez. Sar uneori câte o respirație. Mirosul cărților mă îmbată. Tăcerea este respectul cuvenit cultului literaturii.

Dar ce-i pentru copilul de 4 ani biblioteca?

Nu-i nimic încă. Este un alt loc pe care-l poate îmbrățișa cu pasiune, dacă-l ghidăm să o facă. Altfel, va rămâne un spațiu care nu-l reprezintă. Liniștea îi va tortura timpanele, mirosul îi va repugna, rândurile de litere înșiruite nu-i vor vorbi pe limba lui. Un loc în care va intra obligat, cu gura strepezită din cauza lipsei de interacțiune.

Biblioteci pentru copii

În București avem mai multe opțiuni, dar important este modul în care introducem copilului acest spațiu de explorare, care nu-i numai un alt loc de joacă, este o casă a cărților. Este util să-i vorbim despre autori, despre cărți, despre loc, nu numai să-i citim povești.

Biblioteca Națională a înțeles și ea că-i nevoie să se prezinte copilului mic, cel fără prejudecăți sau gusturi deja formate. De aceea, oferă copiilor o colecție bogată de cărți, audio book-uri, filme, CD-uri, DVD-uri sau discuri pe vinil. Mai mult, pe 1 februarie a relansat seria de ateliere educaționale pentru copiii cu vârste între 4 și 6 ani.

Programul Ludotecii „Apolodor din Labradorˮ: Marți, Miercuri, Joi, între orele 10.00 – 12.30.

“Participarea la ateliere este gratuită, în baza permisului de cititor. Înscrierea se face prin completarea formularului online. Pentru a crea un mediu adecvat comunicării, numărul maxim de participanți la ateliere este de 8-10 copii (cu însoțitor).

  • Ateliere de lectură „Citim și povestim cu Apolodor”

Atelierul își propune să atragă copiii spre lectură, să le dezvolte atenția, capacitatea de concentrare, imaginația și creativitatea, prin dialoguri pe marginea poveștilor citite.

  • Ateliere de educație plastică „Desenăm cu Apolodor”

Atelierul încurajează creativitatea, stimulează imaginația și simțul observației. Copiii sunt inițiați în diferite tehnici de pictură, desen și modelaj, pe diverse teme din povești sau referitoare la mediul înconjurător.

  • Ateliere de audiţie „Povești într-o ureche”

Atelierul propune copiilor audiții de povești (de tipul „Noapte bună, copii!”), povestiri, legende şi piese de teatru care să le dezvolte memoria, atenția și puterea de concentrare, dar și capacitatea de a transpune și de a reinterpreta ceea ce au ascultat, folosind alte limbaje și tehnici.

  • Videoatelier „CineApolodor”

În cadrul atelierului, copiii vor viziona povești, filme artistice și documentare, desene animate etc. care se constituie în puncte de pornire pentru dialoguri, dezbateri, interpretări, jocuri de rol. Se urmărește dezvoltarea puterii de concentrare asupra imaginilor în mișcare, surprinderea detaliilor semnificative, înțelegerea trăsăturilor de caracter ale personajelor și a relațiilor dintre acestea, creşterea capacității de interpretare și de exprimare. “

Orarul zilnic îl puteți consulta aici.

Sursa prezentării detaliate a programului: Biblioteca Națională a României

Foto:http://culturacolectiva.com/category/siente/page/11/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *