Recent mi-a ajuns la urechi că editura care ne-a adus în 2011 Colecția Povești din Pădurea Muzicală, vândută în 120.000 exemplare, a renunțat la proiect. Concluzia colaborării este că nu-i piață pentru asemenea povești. Pe mine nu m-au convins. Am semnat o precomandă pentru a susține acest proiect magic, dar care, probabil, nu-i pe placul tuturor. Nici nu trebuie să fie, dar pentru cei care este, aș vrea să știe că, de exemplu, Enescu și Hora Razelor de Soare sau Chopin și Balada Stropilor de Ploaie sunt pe cale să devină marfă rară.

Colaj - compozitori clasiciAșa că întreb cu speranță: Mai sunt și alți părinți care știu că Bach nu-i rudă cu Hornabach?

Mai visați și voi, așa cum a făcut-o autoarea, Cristina Andone, ca muzica clasică “să coboare de pe postamentul poleit al culturii înalte direct pe raftul cu jucării? Pentru ca într-o zi, frații să se joace de-a Beethoven, nu numai de-a Bakugan?“

Sau pentru ca în perioada adolescenței să știe să treacă dincolo de zgomot, bruiaj, stridență sau cacofonie, pentru a găsi muzica adevărată? Cea care-i va descătușa energia, îi va potența creativitatea și îl va face să vibreze din rădăcini? Să aibă o ureche educată, capabilă să descopere muzica oriunde în jur? Să o absoarbă? Să i se deschidă prin dans și cânt? Să se lase purtat de ea, mângâiat, răsfațat? Poate și vindecat?  Să-l sprijine să-și găsească expresia unică?

Sau, mai speră Cristina ironic,“împingând reveria spre utopie, ca adultul cu urechea formată, să renunţe la un Maybach pentru integrala Bach, plus câţiva ani de libertate.”

Clasic nu-i deloc plictisitor

Dacă ai poveștile la îndemână, Bach, Enescu, Vivaldi devin prietenii copiilor, așa cum sunt Bambi sau Mickey Mouse. Nu sunt niște unii cu fețe triste, rigizi, care îți provoacă rapid un căscat sau poate chiar fuga. Așa cum sunt pentru noi, majoritatea adulților, care n-am avut privilegiul să explorăm teoria muzicală și vocea clasicilor prin joc și cânt și mai suntem dăruiți și cu o ureche atonală.

Colaj Enescu

Așadar, vă îndemn din suflet, sprijiniți poveștile să bucure generații de suflete mici de acum înainte. Momentan lipsește o editură cu viziune, un sponsor pentru CD și niște parteneri pentru difuzare și promovare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *