Eram însărcinată în nouă luni când am simțit-o pe Sofia că se pregătește pentru lumea de afară. Dar deodată s-a oprit, ca și cum ceva nu era gata sau ea nu era gata. Nu înțelegeam ce s-a întâmplat. Mi-a picat întâmplător sau nu o carte de-a lui Barry Long în mână – “Raising Children in Love, Justice and Truth”, unde vorbea despre importanța de a-i transmite copilului în primele ore după naștere că este în siguranță și că este iubit.

Simțeam să-i povestesc Sofiei că o să fiu lângă ea în această tranziție și că nu are de ce să se teamă. Este o lume potrivită pentru a explora, a căuta răspunsuri și a înțelege. O lume de care nu are de ce să-i fie teamă. O lume plină de culoare și oportunități. I-am spus de câte ori am simțit că are nevoie și într-un final a înțeles și s-a liniștit.

Autorul vorbește despre un mesaj pe care să-l transmiți copilului imediat ce iese din pântec și care are un impact major asupra dezvoltării lui ulterioare. Concluzia lui după lucrul cu multe cupluri cu copii este că un copil care primește acest mesaj de iubire, pe care eu l-am numit “Îmbrățișarea iubirii” va avea siguranța că este iubit, așadar nu va avea nevoie să primească mereu atenție pentru a i se confirma asta, nu se va simți în nesiguranță când părinții nu sunt în aceeași cameră cu el, nu se va agăța de părinții lui pentru a păstra contactul fizic cu ei.

În aceeași idee în timpul nașterii este util să fie menținută conexiunea conștient cu bebelușul pentru a-l asigura că totul este bine: ”Te iubesc. Totul este bine. Sunt aici cu tine. Te iubesc.”

Pentru că în primele ore după naștere ești amețită și copleșită de emoții, am pregătit “Îmbrățișarea iubirii” din timp după modelul autorului:

“Bine ai venit, iubita mea, în această lume. Este o lume diferită de cea pe care o cunoști. Suntem separați unul de celălalt, este răcoare și un alt mediu decât cu care te-ai obișnuit. Dar sunt aici cu tine să te încălzesc, să te ocrotesc și să te îngrijesc. În curând vei primi lăptic pentru prima dată și o să-l simți hrănitor și protector. Acestea sunt brațele mele în jurul tău și te iubesc. Ai venit dintr-o lume în care totul îți era oferit fără efort, nu trebuia să plângi sau să ceri, într-o lume în care trebuie să faci foarte multe. Știu că este dificil și ciudat pentru tine, dar iubirea mea este cu tine și aici. Așa că totul este bine, chiar dacă este diferit. Voi avea grijă de tine cât pot de bine și te voi sprijini să te adaptezi acestei lumi. Poți simți căldura brațelor mele și vocea mea care îți transmite toată iubirea și încrederea că ești în siguranță.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *