Suntem într-o mare grabă să trecem prin viață. Ca mame, nu ne mai grăbim numai pe noi, dar îi grăbim și pe cei mici. Să meargă mai repede, așa că îi punem în premergătoare și hamuri; să mănânce mai repede, așa că începem să le dăm solide înainte de 6 luni; să citească și să scrie mai repede, așa că pe la 3-4 ani începem pregătirea. Nu cumva să rămână în urmă.

Zic, să lăsăm copilul să le facă pe toate la timpul lor. Să mănânce solide când e vremea, la șase luni, așa cum afirmă cu argumente Organizația Mondială a Sănătății, chiar dacă mama, vecina sau vreun specialist neactualizat au altă părere.

Vocile din popor spun că-i clar momentul să-i dăm copilului să mănânce solide când:

  1. Nu mai ia în greutate ca la începutul alăptării și ne gâtuie teama că ceva nu-i în regulă. Copilul prietenei a luat 1 kg luna trecută, al meu numai 500 g. Ce mă fac? Mergem la specialiști, iar unii, deși nu sunt motive medicale, ne recomandă solidele. Nu-i cazul, de cele mai multe ori. În jurul a 4 luni, creșterea încetinește la majoritatea copiilor. Așa că, de nu-i un motiv medical clar, să lăsăm copilul să crească în ritmul lui.
  2. Și dacă-i mare, tot motiv de îngrijorare avem, dar tot nu-i cazul să-i dăm solide mai devreme. Cum o auzea plângând, îmi sugera discret mama că plânge copilul de foame. Ditamai bebelușul, iar eu ditamai „nimicura”, cu ce să se sature să-i explic. Știam eu că sistemele digestiv și imunitar nu sunt diferite de cele ale altor copii, chiar dacă a luat mai bine în greutate în primele luni, așa că nu m-am lăsat clintită. Am pus-o mai des la sân și am reușit să ajungem fără inaniție la 6 luni.
  3. Dacă, doamne ferește, bebelușul este mic, atunci teama-i și mai mare. Toți din jur par să știe mai bine decât tine ceea ce este de făcut. Dar, zic specialiștii cu minte, tot de mai mult lapte are nevoie copilul, nu de solide. De nu există la sân, atunci lapte praf. Copiii sunt diferiți, așa cum suntem și noi adulții. Nu vezi oameni standard trecând pe stradă, cu o greutate, înălțime și trăsături perfecte. La fel sunt și cei mici, iar asta nu înseamnă că nu sunt sănătoși.
  4. Se trezește încă noaptea de multe ori și căutăm mii de explicații pentru a stopa fenomenul. Hrana solidă nu va împiedica asta, vă spun din experiență. Și diversificată, Sofia se mai trezea de 5-6 ori noaptea, deși uneori credeam că va pocni de cât mânca. Bebelușul are multe motive să se trezească, nu pentru că are nevoie de mâncare solidă. De-i este foame, tot lăpticul este potrivit pentru el.
  5. Ia uite, draga de ea, cum poftește! Degeaba i-am explicat mamei că nu are cum să poftească, pentru că nu știe că are la ce să poftească. Bebeluși se uită cum s-ar zice, fix în gura noastră, pentru că sunt fascinați de noi. De ceea ce facem, de ceea ce zicem, de cum suntem îmbrăcați. Nu înțeleg ei că mâncăm, deși în lumea adulților când te holbezi la cineva care mănâncă, se pare că poftești. Uneori plescăiesc și ei din buze, imitându-ne. Asta pentru că încep să învețe să-și folosească gura, parte a etapei de pregătire și pentru vorbit, dar și pentru mâncat, când va fi cazul.

În concluzie, nu vă lăsați purtate de teamă, neîncredere în propriul copil și mituri din popor, urmați-vă instinctul și părerile fundamentate științific.

Sursa foto – http://www.justmommies.com/babies/what-baby-led-weaning

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *