Cum stam și beam o nouă cană cu ceai buuuuuun din amestec de Anason, Chimen și Fenicul pentru stimularea lactației și diminuarea disconfortului stomacal al bebelușilor, îmi sare în ochi un articol legat de neurotoxinele conținute de fenicul și anason. Practic, spune e-lactancia.org, citând numeroase surse, nu mai vechi de 2011, nu există niciun studiu care să demonstreze eficacitatea Feniculului  sau pe cea a Anasonului pentru stimularea lactației, dimpotrivă, o pot chiar diminua. Mai mult, anetolul conținut și de Fenicul și de Anason este o neurotoxină care poate cauza colapsuri ale funcțiilor vitale, are un efect moderat afrodisiac și poate să producă modificări genetice.

În timpul alăptării se transmite o cantitate destul de scăzută în lapte, dar se transmite, așa că Feniculul este încadrat de e-lactancia.org ca fiind periculos pentru bebeluși. În cazul consumului în exces, unul din doi bebeluși și mamele lor pot suferi de hipotonie (diminuare a tonusului muscular) sau se pot confrunta cu vărsături sau stări letargice.

Anasonul este încadrat ca având un risc scăzut pentru bebelușii alăptați în urma infuziilor consumate moderat și ocazional. Cu toate acestea, doze mari de trans-atenol, conținut de Anason, poate induce chiar și o stare comatoasă. În urma studiilor efectuate, și Agenția Europeană a Medicamentelor (AEM) a concluzionat că Anasonul nu-i indicat pentru consumul copiilor mai mici de 12 ani. Au fost raportate două cazuri de bebeluși intoxicați în urma unori infuzii de Anason, Fenicul, Lemn Dulce și Ciumăreaua consumate de mame. Simptomele au fost atribuite anetolului conținut atât de Fenicul, cât și de Anason.

Arunc rapid un ochi pe ce cred pediatrii, moașele, doulele, părinții care și-au exprimat părerea pe website și văd că sunt în cea mai mare parte de acord cu cele afirmate.

Dintre toate, se pare că numai Chimenul este compatibil cu alăptarea și indicat a se consuma cu moderație. Sunt recunoscătoare că n-am suferit de efectele negative ale infuziei pe care am consumat-o cu sfințenie mai bine de un an cu primul copil și mi-am făcut rezerve serioase pentru a o face și cu cel de-al doilea. Ei bine, voi încerca de acum să mă bazez mai mult pe resursele interioare, să cred cu tot sufletul că am suficient de mult lapte pentru bebelușul meu și în starea lui naturală este cel mai bun pentru binele copilului. Somnul, hrana și sprijinul celor din jur contribuie cel mai bine la calitatea lui. În plus, alăptarea la cerere stimulează cel mai bine producția. Dacă totuși doriți un impuls din exterior pentru creșterea lactației, aveți aici informații atent selecționate. Am auzit și că un aport de Schinduf ajută, dar cine știe ce mai zic studiile peste un an.

Credit foto: www.india.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *