În ultimii ani Bucureștiul a devenit extrem de poluat, iar acesta nu este decât un eufemism pentru aerul bucureștean care ne ucide lent, dar eficient. Fiind un inamic puțin vizibil, îl ignorăm cu succes. Orașul ne oferă acces către câștiguri care ne permit să cumpărăm copiilor haine de firmă, jucării de ultimă generație, îi putem hrăni cu hrană așa-zisă bio sau eco, pot alege dintre numeroase activități culturale și educaționale, dar face rabat de la hrana lor principală, aerul.

Acesta susține regenerarea celulelor, este un sprijin important al sistemului digestiv și un factor determinant al echilibrului emotional. Plămânii mici ai copiilor inhalează anual kilograme de poluanți și elimină gaze toxice în fiecare minut. Efortul pe care corpul lor în face îi obosește peste măsură, le îngreunează creșterea, le dereglează echilibrul interior făcându-i mai nervoși, mai puțin atenți și susceptibili unei game foarte largi de afecțiuni.

Nu-i nevoie să mă credeți pe cuvânt, să ne uităm pe date:

 • Monitorizarea aerului este incompletă, așa că nu putem evalua realist și corect ceea ce respirăm, în ciuda investițiilor în tehnologia din domeniu.
 • Măsurătorile disponibile au înregistrat depășiri de 5-6 ori mai mari pentru substanțe extrem de periculoase pentru sănătate – PM10 și PM2,5.
 • PM10 poate cauza astm, afecțiuni cardiovasculare, cancer sau deces prematur, iar copiii noștri sunt expuși zilnic acestui compus.
 • Studiile de specialitate afirmă că dintre adulții și copiii sub 1 an care mor anual în București, câteva zeci ar putea fi salvate. O monitorizare pe 6 ani, indică un număr de 800 de adulți și peste 200 de nou-născuți al căror deces poate fi direct corelat cu poluarea cu PM10.
 • Spațiile verzi din București sunt în medie 16,38 mp/locuitor față de norma de 26 mp impusă de UE. O normă mai mică decât cea recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), 50 mp. Pentru comparație, alte capitale europene, precum Stockolm sau Londra deţineau, conform statisticilor din anul 2007, 83 şi, respectiv, 64 de metri pătraţi pe cap de locuitor. Viena are cam de 10 ori mai mult spațiu verde pe cap de locuitor.
 • UE a amenințat România că dacă nu îmbunătățește calitatea aerului, va declanșa procedura de infringement și i-a dat termen de soluționare până în 2016. Iată-ne în 2017, cu o situație foarte posibilă, având în vedere că parametrii nu s-au îmbunătățit, deși Primăria Municipiului București a trișat anexând Pădurea Băneasa pentru a crește spațiul verde pe cap de locuitor. Din păcate, nici Pădurea Băneasa nu mai este ce era.
 • Financiar, ne paște o penalitate de mii de euro pe zi până rezolvăm situația, care, evident, poate dura luni sau poate ani.
 • Nici legislația nu ne sprijină, fiindcă nu respectă normele europene.

Imaginile sunt însă mult mai grăitoare, așa că vă invit să vedeți acest documentar tulburător.

Cum filtrăm aerul curat din aerul poluat?

 1. Aerisim casa zilnic cu temeinicie la orele dimineții.
 2. Cumpărăm plante care purifică aerul. Aici am găsit câteva sugestii. Dacă ne permitem, putem cumpăra un purificator și umidificator pentru casă. La o primă căutare am găsit așa instrument.
 3. Niciun weekend fără o ieșire în natură. În jumătate de oră putem fi în pădure, în maxim două ore la munte, în două ore jumătate la mare, așa că nu avem a ne plânge.
 4. Ne învățăm copiii să respire. Este absolut necesar să-i învățăm să respire conștient și corect pentru a-și curăța plămânii, să respire la capacitatea optima pentru a contribui la oxigenarea celulară și detoxifiearea organismului. Doar zece-cinsprezece minute de respirație yoga pot influența vizibil procesul de detoxifiere și starea generală de sănătate. Dacă vă interesează să explorați subiectul, pot organiza un seminar demonstrativ de respirație corectă în natură.
 5. Facem presiuni asupra autorităților pentru a ne pune la dispoziție instrumente de măsurare accesibile. Avem la îndemână acest site – calitateaer.ro, pe care eu l-am explorat în încercarea de a vedea ce respir acum, în sectorul 3. Din păcate, nu am reușit să obțin informația care m-ar ajuta să știu la ce oră să ies din casă și către ce zone să mă îndrept.
 6. Mergem la salină. Avem una special creată pentru copii chiar la Palatul Național al Copiilor.

PS: Nu mi-am propus astăzi nici să mă lamentez, nici să vă dau sfaturi despre cum putem reduce amprenta personală asupra poluării Bucureștiului, ci să vedem ce putem face chiar acum pentru noi.

Surse de informare –  Articol de investigație realizat de Roxana Jipa, http://www.kmkz.ro/investigatii-2/ancheta/plaminul-bucurestiului-sufocat-de-constructiile-imobiliarilor

Informații publicate pe site-ul Centrului de Politici Durabile Ecopolis, http://ecopolis.org.ro/index.php

This Post Has 10 Comments

 1. Violeta

  Un primar bun ar avea pe lista lui de prioritati in primele 3 exact problema asta. E o chestiune grava si vad ca nu are ecou pe la nici unul care s-a perindat acolo. Exact cum spui, ce nu se vede nu inseamna ca nu ne omoara. Ideal ar fi sa responsabilizam la maximum autorizatile sa gaseasa solutii viabile, asta este o chestie pe termen lung si solutiile trebuie sa fie la fel. ce putem face noi e doar minimal…

 2. Bianca Ionel

  Nu sunt mămică încă, dar m-au îngrozit un pic statisticile prezentate de tine. Exerciții de respirație fac în fiecare zi, deoarece îmi place să mai și cânt și am în rutina zilnică și câteva exerciții de acest gen. Sunt foarte bune și le mai practic și când sunt agitată pentru a mă tempera.

 3. Khloe Lo

  Foarte interesant articolul! Eu stau la iesirea din bucuresti de cateva luni, si lucrez in centru. Intr-adevar aerul se simte altfel. As vrea sa cred ca s-ar putea face ceva pentru bucuresti dar … nu cred.

 4. stefy

  Într-adevăr, poluarea este o problemă foarte gravă. Am văzut că Germania încearcă să reducă poluarea automobilelor prin înlocuirea celor cu combustibil cu cele electrice, ceea ce este foarte inteligent. Din păcate, noi mai avem de muncit la acest capitol nu doar al promovării luptei împotriva poluării, dar și la luarea inițiativelor.

 5. Cosmin

  Da sunt forte bune sfaturile. Bucuresitul are cel mai poluat aer din Uniunea Europeana, cea mai poluata capitala. Si asta se datoreaza politicilor defectuoase de mediu de-a lungul timpului, dar si legislatiei proaste. Cu toate ca in Sectorul 3 e cel mai mult verde din Bucuresti, nu este indeajuns. O sa vedeti efectul taierii taxelor de poluare in curand. Am scris un articol la mine pe site, daca doriti sa il cititi il puteti gasi pe site la sectiunea DIVERSE.
  Bolile de plaman din pacate isi fac simtita prezenta inca de la varste foarte fragede.
  Nici eu nu stiam de acea salina din Bucuresti, sunt surprins. Cred ca pana la urma cea mai accesibila varianta o reprezinta plantele ce purifica aerul sau de ce nu purificatoarele de aer chiar daca au preturi mari ele isi fac treaba foarte bine.
  Iar cu privire la poluarea din Bucuresti singura posibilitate ar fi sa se continue cu plantarea copacilor in numar cat mai mare si inasprirea legsilatiei de mediu. Bine e mult de discutat aici.

 6. Gia Gianina

  Cand locuiam intr-o zona mai aglomerata decat cea de acum, mi-am cumparat un umidificator pentru camera, chiar se simtea diferenta. Exercitiile pentru o respiratie corecta nu imi sunt straine, aveam un obicei sa le fac, insa in ultimii 2 ani nu am mai acordat asa mare importanta, din pacate. Nu stiam ca exista salina speciala pentru copii la noi in Bucuresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *