Încheiem un an al experimentelor culinare și un prim pas în drumul spre eliminarea zahărului (sucrozei) din alimentație. Fac un rezumat mai jos al unor bomboane raw vegane pe care le-am testat, adaptat și degustat, în speranța că pot reprezenta și pentru voi o alternativă pentru dulciurile clasice, mai ales în această perioadă când greii tradiționali ne îmbie din toate colțurile. Nu vă lăsați descurajați dacă nu aveți unul dintre ingrediente, pur și simplu creați, adăugați, scoateți, gustați. Asta e minunat la bomboanele raw. Puteți adăuga pudre proteice sau de alge, rom, miere după gust, scoate un tip de nucă și adăuga altul, înlocui untul de cocos cu un alt tip de unt și tot așa. Ideal este să alegem produse cât mai puțin procesate, bio, din culturi în armonie cu natura.

Pe primul loc, faimoasele CaFeLine ale Cristelei Georgescu adaptate gustului nostru. Vă las să citiți pe blogul ei despre beneficiile minunatelor bomboane, dar pe scurt vă spun că avem Ca în susan, Chia și în ovăz, fier în Chia, susan și nuci, asezonate cu vitamine.

Timp de preparare: 30 de minute / Cantitate: aprox. 25 de bomboane

Ingrediente:

  • 5 linguri semințe susan integral (măcinat)truffels
  • 4 linguri semințe Chia (măcinate, hidratate)
  • 4 linguri nucă de cocos măcinat
  • 10 migdale (hidratate și decojite pentru copiii mai mici de 2 ani)
  • 10 linguri fulgi de ovăz integral (măcinat)
  • 3 linguri fructe uscate acrișoare
  • 2 linguri pudră de roșcove
  • 1 lingură unt de cocos
  • ½ lingură miere cremoasă de salcâm
  • 10 ml suc proaspăt de mere ionatane

Se omogenizează compoziția și se lasă pentru 30 de minute la frigider. Se formează niște biluțe de mărimea bomboanelor clasice și se tăvălesc prin carob. Le lăsăm 2-3 ore la frigider, ideal de seara până dimineața, de rezistați și apoi un deliciu pentru corp și minte.

Pe locul al doilea, bomboanele din semințe de cânepă decorticate. Pentru a nu le lăsa fără nume și pentru a-mi aminti de proteina ușor de digerat, edestina, și de acizii grași Omega 3 și 6, le-am spus Omestine.

Timp de preparare: 30 de minute / Cantitate: 20-25 de bomboane

Ingrediente:

  • 150 g de semințe de cânepă măcinatebomb canepa
  • 100 g alune de pădure crude, măcinate
  • 5 linguri ovăz integral măcinat
  • 6 curmale uscate și rehidratate, blenduite
  • 2 linguri de pudră de roșcove (carob)
  • 3-4 boabe de cardamom (măcinat conținutul)
  • 1 lingură unt de cocos (încălzit la bain-marie)

Se omogenizează conținutul (putem adăuga puțin lapte de soia, dacă simțim că este cazul pentru a îngloba ingredientele). Pentru un aport de dulce, putem adăuga și puțină miere. Deși, pentru copii, nu este cazul să cultivăm un gust puternic dulce și să ținem cont de fapul că mierea are o putere de îndulcire mult mai mare decât zahărul și poate avea același efect de hiperactivitate, dacă este folosită în exces. Împărțim în cantități de mărimea unei nuci mai mici cu ajutorul unei linguri și tăvălim prin nucă de cocos sau prin semințe de cânepă.

Pe locul al treilea, bomboanele din caju, încercând să alegem un produs crud, organic, netrat. În ton cu celelalte denumiri, le vom denumi Inimoase. De ce? Nucile caju conțin mai puține grăsimi decât alte oleaginoase și 75% dintre acestea sunt acizi grași nesaturați (majoritar fiind acidul oleic). Așadar, nucile caju pot preveni apariția bolilor cardiovasculare și sunt bogate în nutrienți (cupru, mangan, triptofan, magneziu, fosfor).

Timp de preparare: 20 de minute / Cantitate: 20 de bomboane

Ingrediente:

  • 200 g de caju crud (hidratat 2-3 ore și uscat). bombo caju
  • 25 de boabe de fistic crud (pentru copii, le măcinăm, adulți, punem o boabă în centrul bomboanei)
  • 4 linguri de nucă de cocos (măcinat)
  • 2 linguri de fulgi de ovăz integral (măcinat)
  • 1 lingură de unt de cocos (încălzit la bain-marie)
  • 1 lingură de miere cremoasă de salcâm

Pentru aceste bomboane este foarte util să avem un blender puternic (aprox. 1200 W). Astfel, ne iese o consistentă cremoasă și bine legată. Urmăm procedeul de la celelalte bomboane, tăvălind la final prin nucă de cocos sau fistic măcinat.

Și, la final, o bomboană pentru adulți, care poate face senzație la petreceri. O s-o denumim clasic Negruța.

Timp de preparare: 20 de minute / Cantitate: aprox. 30 de bomboane

Ingrediente:

  • 130 g nucă românească mărunțită nu foarte fin (hidratată 4 ore) tumblr_inline_n0zhfxeEDQ1reu8aj
  • 2 linguri de ovăz integral (măcinat)
  • 6 curmale (hidratate 30 minute)
  • 20 g fructe de Goji (hidratate 10-15 minute)
  • 20 g fructe uscate mărunțite (preferabil acrișoare)
  • 30 g fulgi de ciocolată neagră
  • ½ lingură unt de cocos (încălzit la bain-marie)
  • 1 praf de vanilie naturală
  • 1 praf de sare

Omogenizăm foarte bine ingredientele (preferabil cu un blender forțos) și împărțim în biluțe egale de mărimea unei nuci. O variantă la îndemână este să le glazurăm cu un sos de ciocolată neagră și puțin unt de cocos (10 g de ciocolată neagră și jumătate de lingură de unt de cocos încălzite la bain-marie). Le lăsăm la răcit peste noapte.

Poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *