Sofia are acum 6 luni și ne bucurăm de efectele benefice ale bălăcelii încă de la o lună jumătate. Am citit că activitatea acvatică a bebelușului asigură continuitatea dezvoltării intrauterine și păstrează un mediu familiar și confortabil pentru el, similar celui din uter. În plus, unii specialiști afirmă că activitatea acvatică accelerează dinamica evoluției bio-psiho-somatice prin autonomia deplasărilor. Scufundările ajută la o mai bună oxigenare a masei cerebrale şi a organelor vitale, iar apneea are rezultatul unui masaj profund. Mișcarea acvatică sprijină formarea unor noi reflexe și creșterea forţei și energiei nou-născutului. Multe motive pentru a alege să nu amânăm începerea educație acvatice.

Am plecat la drum știind că a învăța un copil să înoate este un proces care necesită multă răbdare și susținere. De aceea, am hotărât să ne bucurăm pas cu pas de noua experiență și să nu trăim cu bucuria acelui moment când va putea să fie independentă în apă.

Bilanțul celor cinci luni de activitate acvatică

• Fără colici
A fost modul nostru de a face față crampelor abdominale specifice vârstei de 2-3 luni. Nu le-aș numi colici, pentru că nu erau asociate cu episoade plâns, ci pur și simplu cu o stare de agitație și disconfort. La finalul zilei avea uneori gaze și am ales să stăm 20-30 de minute în cadă cu colacul la gât pentru a se liniști. Specialistul rus dr. Asharski susține că bebelușul ar trebui să fie în contact cu apa fără intermedierea colacului. În cadă însă se mișcă mult mai lejer cu ajutorul lui.

Pe lângă schimbările în alimentația mea, am observat că durerile abdominale erau asociate cu perioade în care aveam mulți vizitatori, în care ieșeam din casă și era expusă la prea mulți stimuli. Înotul și ținutul în brațe/purtatul SSC au fost remediul perfect pentru micuță.

• Timp pentru mine
La început nu a fost o mare fană a apei, mă căuta cu privirea să se asigure că-i în siguranță, se ținea cu mânuțele strâns de colac. De aceea, am intrat cu ea în cadă, i-am cântat, am mângăiat-o, am vorbit cu ea și a funcționat ca o magie. Atât pentru mine, cât și pentru ea. M-am deconectat, m-am relaxat și mi-am încărcat bateriile.

• Independență
Sofia este acum încrezătoare în ea în apă. Se joacă, se întoarce, se plimbă dintr-o parte în cealaltă a căzii. S-a scufundat de câteva ori accidental și i s-a părut absolut natural.

• Somn profund
După ce ieșim din apă mănâncă și doarme ca o “bebelușă”.

• Stimulăm reflexul de închidere a epiglotei (apnee) și cel de a scuipa apa
Auzisem că bebelușii își pot ține respirația sub apă în mod natural (epiglota se închide blocând gâtul și nepermițând apei să pătrundă) până în jur de șase-opt luni, dar din lipsa experienței nu am avut curaj să testez.

Am lucrat însă pas cu pas pentru menținerea acestui instinct. Am folosit un ibric și mai târziu dușul pentru a-i turna Sofiei apă pe față. Trebuie să îi turnați dinspre spate spre față, în cantități care cresc treptat și în urma unui semnal auditiv (Sofia! Pe locuri, fii gata, start!). Îi arătați cu gura cum poate scuipa apa afară sau cum o poate sufla.

Etapa a doua o reprezintă imersiunile sau scufundările. Specialiștii susțin că acestea trebuie făcute rapid pentru a nu oferi bebelușului șansa de a deschide epiglota. Pentru ca lipsa mea de experiență să nu producă efecte secundare, am decis ca această etapă să o parcurgem sub îndrumarea unui instructor. Așadar, am dat la o parte teama de bacterii, germeni, otite, răceli și am făcut o primă vizită la piscina pentru bebeluși (dezinfecția apei se face printr-un sistem mixt de ozon și raze UV) la care Sofia a fost extrem de activă și așteptăm să reușim să facem analizele solicitate pentru a ne face abonament. Astfel, putem lucra și pentru menținerea altor instincte pentru care cada este puțin cam mică – reflexul mișcărilor sacadate care o ajută să se orienteze pe spate sau pe burtă și cel de redresare.

Vă țin la curent cu experiența noastră la piscină!

Foto: Zena Holloway

This Post Has 5 Comments

    1. adriana

      Ai mers acolo cu copilul? De ce spui că se vede diferența? Te întreb pentru că îmi doresc să aflu și experiența altor părinți și nu aș aprecia reclama fără fundament. Merci 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *