Am avut întâlnirea cu medicul neonatolog pentru a discuta despre naștere. Așadar, m-am dus cu listuța și am discutat. Din păcate, contactul cu sistemul medical m-a adus aici, la nevoia unei informări riguroase asupra fiecărui protocol de tratament, la solicitarea prezenței permanente în viața copilului meu.

Așadar, m-am uitat în ochii doamnei doctor și am concluzionat împreună: clampare târzie a cordonului ombilical, dânsa știa beneficiile, le știam și eu, am fost pe aceeași lungime de undă. Ora magică, contactul piele pe piele imediat după naștere, acord imediat. Ștergerea lichidului amniotic fără îndepărtarea vernixului, acord. Măsurătorile antropometrice efectuate după minim două ore de la naștere, toaleta, primul consult, completarea datelor, toate în prezența noastră. Secrețiile orofaringiene aspirate numai dacă este absolut necesar, acord. Administrarea unor soluții oftalmice numai dacă este necesar, acord.

Într-un final, am ajuns la administrarea vitaminei K

Controversele legate de această procedură m-au determinat să fac o cercetare online pentru  a avea niște informații înainte de discuția cu specialistul pentru a lua o decizie informată. Acest articol mi-a oferit răspunsuri clare la majoritatea întrebărilor pe care le aveam. După consultarea unor analize la care am avut acces online, părerilor diferiților specialiști, am concluzionat ca o administrare mai blândă, dar care nu pune în pericol bebelușul, este cea orală cu administrare zilnică. Din câte m-am putut informa, am înțeles că nu există o conexiune demonstrată între apariția cancerului la copii și administrarea intramusculară a vitaminei K, deși sunt opinii care indică în altă direcție.

Cu toate acestea, orice produs de sinteză introdus în organismul unui nou-născut poate produce reacții pentru care înțeleg că acum medicina alopată nu are suficiente informații pentru a se pronunța pe termen lung.

Dialogul cu doamna doctor neonatolog

 • Putem opta pentru administrarea orală a vitaminei K?
 • Din păcate, singura variantă de administrare disponibilă în spital este cea intramusculară. Varianta orală a vitaminei K nu este omologată la noi în țară și, de aceea, legal nu putem administra vitamina altfel decât intramuscular. Pur și simplu, nu avem cadru legal pentru administrarea orală.
 • De ce intramuscular și nu oral, din punctul dumneavoastră de vedere?
 • Studiile pe care le-am citit evidențiază riscuri mult mai mici de apariție a sindromului hemoragic în cazul administrării intramusculare. E mai sigur așa.
 • Înțeleg. Am citit și eu câteva dintre concluziile unor studii și diferențele sunt aproape inexistente între incidența bolii hemoragice în urma administrării orale și a celei intramusculare, o diferență extrem de mică oricum poate fi legată de apariția bolii hemoragice cu debut tardiv. Consecințele emoționale nu pot fi însă cuantificate, de aceea am ales varianta blândă de a interacționa cu organismul copiilor noștri ori de câte ori a fost posibil.
 • Administrarea orală în trei etape s-a dovedit însă a fi mai puțin sigură decât cea intramusculară, pentru că este în mâna părinților administrarea și pot exista situații în care copilul să elimine vitamina, iar aceștia să nu fie suficient de atenți să repete administrarea. Riscurile sunt mai mari în cazul copiilor alăptaţi.
 • Dar administrarea unei doze orale zilnice?
 • Recunosc că aceasta poate fi o alternativă, cu toate acestea nu este una pe care noi să o putem practica, din cauza restricţiilor legale, nu medicale. Ceea ce vă pot promite este că vom administra vitamina în prezența dumneavoastră, în timp ce alăptați bebelușa, la nu mai puțin de 4 ore de la naștere. Ce ziceți?
 • Da, dacă este opţiunea cea mai blândă pe care o avem la îndemână, mergem pe această variantă.
 • Bifăm că sunteţi de acord cu administrarea intramusculară?
 • Da.

Ne-am ales ca principii de urmat în creșterea copiilor: simplitatea, armonia cu natura și echilibrul. Vis-a-vis de administrarea vitaminei K, lumea medicală nu urmează un protocol unitar, unele ţări au ales varianta intramusculară, altele pe cea orală în trei etape sau pe cea zilnică. Se fac încă studii pentru a suplini vitamina K din nutriţia mamei înainte de naştere sau pentru a observa dacă o variantă de administrare este mai riscantă decât cealaltă. În România se practică administrarea intramusculară, iar pentru a administra oral este nevoie să refuzi procedura spitalicească, să achiziţionezi vitamina K buvabilă pe cont propriu şi să iei în propriile mâini administrarea.

Așadar, în acest caz am hotărât că este mai util pentru psihicul nostru să nu mergem pe o cale nebătătorită și să fim alături de bebeluşă în timpul administrării pentru a diminua disconfortul emoţional, având încrederea că va primi ceea ce îi este necesar din această experienţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *