Astăzi ne-am jucat cu gelifiantul Agar-Agar pentru a face niște bombonele-jeleu fără zahăr pentru bebelușa mică și niște bebeluși adulți. Deși internetul abundă de laude la adresa gelatinei de origine animală obținută prin fierberea tendoanelor, pielii, cartilajelor și ligamentelor de animal, personal nu pot pune la un loc aceste elemente cu fructele sau cu ideea de dulce. Așa că am ales un gelifiant vegetal benefic pentru sănătate, obținut din alge marine roșii (agarofite) și care nu implică suferința vreunui animal. În combinație cu celelalte ingrediente, am reușit să facem niște bombonele haioase, minim procesate, pentru o gustare foarte nutritivă.

Pe diversificare.ro puteți citiți mai multe despre acest înlocuitor vegetal. Pe scurt, „este o sursă de calciu şi fier, cu un conţinut foarte ridicat de fibre (aproximativ 80%) fiind folosit în reglarea tranzitului intestinal. Nu conţine zahăr, grăsimi sau carbohidraţi şi este cunoscut pentru capacitatea de a contribui la îmbunătăţirea digestiei şi ca adjuvant în curele de slăbire. Este considerat eficient în eliminarea toxinelor din corp şi este folosit uneori în tratarea hemoroizilor. Printre beneficiile asociate cu agar-agar se număra și capacitatea anti-inflamatoare sau efectul laxativ, nefiind recomandat in caz de diaree.”

De când a apărut Sofica, am devenit extrem de creativă în bucătărie. Rețetele de pe internet sunt constant filtrate și adaptate. Varianta simplă pentru aceste jeleuri, este să puneți pur și simplu apă, Agar-Agar, miere și suc de fructe pentru o anumită culoare (fructe de pădure – mov, căpșune – roșu și tot așa). Bineînțeles, ne putem juca și cu alți coloranți naturali – roșu-mov –  pudră de Açai, o plantă indigenă găsită cel mai frecvent în pădurile amazoniene, rudă exotică a afinelor și merișoarelor, cu numeroase efecte benefice pentru sănătate sau pentru culoarea verde – Spirulina, pentru culoarea roșie – sfecla roșie, culoarea galbenă – Șofranul sau Turmericul.

Am ales niște variante mai hrănitoare pentru aceste bombonele, punând cap la cap niște ingrediente care ne plac și care mi-au fost la îndemână.

Bombonele Minnie

Ingrediente:

  • 150 g zmeură (dbomboane minniee la congelator)
  • 150 ml lapte de soia (se poate folosi orice alt tip de lapte, pe acesta l-am produs dimineață și mi-a fost la îndemână)
  • 30 migdale hidratate și decojite (pentru copiii sub 2 ani)
  • 1 lingură de nucă de cocos râșnită
  • 1 linguriță Agar-Agar pudră
  • 1 linguriță de miere de salcâm

Timp de preparare: aprox. 30 de minute

Cantitate: 30 de bomboane mici

Mod de preparare:

Am pus laptele de soia la fiert împreună cu o linguriță de Agar-Agar. După ce a atins punctul de fierbere, am lăsat la fiert pentru încă 2-3 minute și am oprit aragazul. Între timp am pus la blender zmeura dezghețată (probabil ar fi fost simpatic să rămână în forma naturală, dar fiind de la congelator nu mai era foarte aspectuoasă) împreună cu migdalele decojite, nuca de cocos râșnită și mierea. Când laptele a ajuns pe la 40 de grade l-am amestecat cu restul și am turnat în forme de silicon. După 10-15 minute, bombonelele au fost gata. Bebelușei i-au plăcut maxim, așa că am reușit să înhaț numai una.

Ce am învățat?

Zmeura a diminuat puterea de închegare a Agar-Agar-ulului. Ulterior am citit că enzimele din ananas, smochine, papaya, piersici, kiwi, mango, zmeură, căpșuni pot avea acest afect și este util să suplimentăm cantitatea de gelifiant cu aproximativ 25% când folosim în aceste combinații. Același efect îl are asupra Agar-Agar-ului și acidul oxalic din cacao. Pe un alt website am citit că nu este recomandată combinarea lui cu ciocolata, tot din aceleași motive. Rețeta de mai sus a fost adaptată conform minții de pe urmă.

Bombonele de ciocolată

Ingrediente:

  • 2 curmale hidratate bomboane combinate
  • 10 alune de pădure hidratate
  • 1/4 banană
  • 150 ml lapte de soia
  • aprox. 1/2 linguriță Agar-Agar pudră
  • 1/2 lingură de semințe de Chia hidratate
  • un praf de vanilie naturală

Timp de preparare: 25-20 de minute

Cantitate: 30 bomboane mici

Mod de preparare:

La fel ca mai sus, am fiert laptele de soia împreună cu gelifiantul pentru 2-3 minute, după care l-am lasat puțin să se răcorească. Între timp am blenduit curmalele, banana, alunele de pădure, semințele de Chia și vanilia. Dacă le doriți mai dulci, puteți adăuga și puțină miere. La final am amestecat laptele de soia și Agar-Agar-ul cu amestectul obținut și am turnat în forme de silicon. După 10 minute erau gata de ronțăit.

Ce am învățat?

Să am grijă să acopăr integral forma de silicon, pentru a nu rămâne spații goale (găurele inestetice sau Minnie fără o ureche sau nas). Pentru asta, este util să mă mișc mai repede, pentru că în combinația asta gelifiantul acționează rapid.

Pentru că am făcut o cantitate mai mare de compoziție, am hidratat rapid niște fructe Goji și am dat frâu liber creativității pentru bebelușii adulți. Spor la creativitate!

collage bombo agar agar

This Post Has 2 Comments

  1. Catalina

    A venit a fix rețeta ta! De câteva luni stau cu borcanul de agar în dulap și aveam în plan să fac mâine jeleuri cu fructe. Le voi incerca și pe cele de ciocolată. Spor la bombonit! (a nu se citi bombanit :P)

    1. Gust de Fericire

      Mă bucur să ajut. Să-mi mai spui și mie ce încerci. Atenție cu fructele, că e nevoie să suplimentezi cantitatea de Agar, altfel ies niște bombonele legate, dar nu jeleuri. Oricum, bebelușei nu i-a păsat de asta. Cred că pe la 2 ani devine relevant, deocamdată nu prea este. Atenție că Agar-ul are și proprietăți laxative consumat în cantități mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *