Am făcut acest exercițiu pentru că uneori uit că Piciorușa nu este un adult cu un corp mic și drăguț. Este un copil. Uit că ziua ei este fragmentată în zeci de secvențe, pentru că ea aleargă cu bucurie și curiozitate să îmbrățișeze tot ce o înconjoară. Uit că totul este nou și interesant pentru ea. Că e atrasă de tot ce-i acum, nevoile ei de acum, viața ei de acum și nu planifică și nici nu visează cu mine viitorul pe care i-l proiectez. Am de gând să revin mereu la această listă, să fac un exercițiu de empatie constant, pentru a fi capabilă să o las să exploreze lumea din perspectiva unui copil, în ritmul ei, clipă de clipă.

Cum sunt copiii? Cum vor părinții să fie?
Atenți pentru perioade scurte de timp. Neclintiți pentru perioade lungi. Atenți la explicațiile noastre elaborate.
Zgomotoși Silențioși. Să nu ne deranjeze conversațiile. Să se armonizeze cu mediul.
Expresivi emoțional Să răspundă tuturor situațiilor cu experiența și inteligența emoțională a unui adult.
Bine intenționați Bine intenționați. Îi suspectăm constant că au planuri ascunse. Ex: ne manipulează, când, de fapt ei ne comunică așa cum știu mai bine nevoile lor/vor să ne tragă de păr, când ei, de fapt, sunt fascinați de textură etc.
Fac o groază de greșeli. Normal, ei doar au puțină experiență de viață. Să se comporte impecabil în fiecare situație.
Se comportă pe cât de bine sunt tratați. Nu suntem pe deplin conștienți de asta și încercăm constant să-i modelăm prin toate metodele care ni se par potrivite.
Curioși Este tare drăguță curiozitatea lor, dar numai în perioade scurte, când nu suntem obosiți sau avem alte lucruri de făcut. Atunci, ar trebui să fie evident pentru ei că nu e nimic special acolo, să știe ceea ce este clar pentru noi.
Avizi să se simtă utili, să fie de ajutor. Să nu ne încurce, dar când o să fie nevoie să îndeplinească o anumită sarcină, să o facă impecabil.
Ușor de intimidat. Stăpâni pe ei înșiși, capabili să răspundă unui adult așa cum este potrivit.
Trăiesc în prezent Să înțeleagă ce frumos o să fie când vor fi medici într-un viitor îndepărtat, vor avea bani și or să fie respectați  și să înceapă de pe acum pregătirea pentru acel viitor.
Creativi Vrem să facă lucrurile așa cum se fac. Așa cum e bine și cum știm toți că trebuie făcute.
Incapabili să se poarte perfect tot timpul. Vrem să nu aibă zile bune și zile mai puțin bune. Să se poarte moment de moment așa cum au fost educați să se poarte.
Cu drag de viață, de iarbă, de pământ, noroi, ploaie, frunze, moloz, viermi, gândaci și toate cele. Să atingă numai ceea ce este util, curat, de înțeles să-i atragă.
Dezordonați. Văd lumea ca pe un mare loc de joacă.  Totul trebuie să fie la îndemână, să-i înconjoare și să poată fi utilizat oricând au nevoie, fără inutilitatea de a-l pune și de a-l lua de la locul lui. Simandicos, după ce termină ce au de făcut, să pună la locul lor jucăriile, să strângă reziduurile și să propună o nouă activitate.
Debordează de energie Dorința de mișcare și explorare ghidată să fie pe măsura disponibilității noastre.
Fără răbdare Să ne aștepte tăcuți să încheiăm ceea ce avem de finalizat, pentru a ne ocupa de nevoile lor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *